Hipàtia d'Alexandria (380-415 dC.), era filla d'un matemàtic i astrònom. Ella va ser líder de l'escola de filosofia neoplatònica i l'última representant de la tradició grega. Va ensenyar públicament lògica, matemàtica i geometria i va tenir molts deixebles. Una multitud cristiana fanàtica la va assassinar per haver aconseguit un nivell de coneixements no habituals en una dona.
CARRER DE L´ESCLAVA MARIA FLORES?
Flores, Maria, una de les últimes persones esclaves que hi hagué a Eivissa. L’edat que se li atribuïa situa el seu naixement devers 1775 i permet relacionar-la amb una filleta de l’esclava mahometana de Roc Sentí Martí, batejada precisament aquell any amb el sol nom de Maria. Cap a l’any 1785 era esclava del doctor en medicina Joan Gota-redona Tur. Aleshores l’anomenaven Maria Meca. L’any 1792, mort ja el doctor Gotaredona, Maria Meca fou esclava del patró Bernat Guasc Prats. Amb el canvi d’amo l’esclava va canviar també de nom i començà a dir-se Maria Flores. Ja amb aquest segon nom, Maria va tenir tres infants, de pare anònim: Manuel (1798), Rita (1805) i Roc Flores (1807). Manuel i Roc moriren prematurament i Rita va compartir amb sa mare l’esclavitud sota Bernat Guasc fins a l’any 1824, quan un decret reial les va declarar lliures a totes dues, i ordenà al mateix temps que en la partida de baptisme de la filla es cancel·làs la denominació d’esclava referida a la mare. [JPR]
MERCÈ PÀNIKER (1920-2012), un referent mundial en la defensa dels valors de les dones
Mercè Pàniker (1920-2012) va ser una de les pioneres a Catalunya, com a empresària i defensora dels drets de les dones. En l’àmbit privat va tirar endavant sola la seva família, però no va deixar mai de reivindicar els valors diferents que aporten les dones a la societat.
Mercè Pàniker, al capdavant de l’empresa familiar que va liderar durant molts anys, va defensar sempre la importància de la independència econòmica de la dona. També va donar suport a les diferents iniciatives que es van emprendre a Catalunya en favor de la petita i mitjana empresa.
Va contribuir en la recuperació de la democràcia i va donar suport en la creació i desenvolupament de l’Institut Català de la Dona de la Generalitat de Catalunya en els anys 80.
La seva feina ha estat reconeguda tant a nivell europeu pel Lobby Europeu de Dones, com per institucions mundials com les Nacions Unides. L’any 2007 va rebre la medalla de plata a la Millor Ciutadana Europea per la Fondation du Mérite Européen, entitat luxemburguesa que premia les contribucions a la presa de consciència de la Unió Europea.
DonesLID es suma al record de la figura de Mercè Pàniker per continuar reivindicant els valors i les actituds d’una dona que ha estat i és un referent per a tota la societat catalana.